Błąd
  • Wand contains no images `MagickWand-2'
Niedźwiedź polarny
Wand contains no images `MagickWand-2'

niedźwiedź polarny

Niedźwiedź polarny (łac. thalarctos maritimus) nazywany powszechnie białym, uchodzi za jednego z największych lądowych drapieżników na świecie. Chociaż większość czasu przebywa na lądzie i lodzie, postrzegany jest jako ssak morski z powodu ścisłych związków z morzem. Większość dorosłych samców waży od 300 do 700 kg i osiąga długość do 3 m. Stojąc pionowo, dorosły osobnik może osiągnąć wysokość nawet do 3,35 m! Samica zazwyczaj jest dwukrotnie mniejsza i waży ok. 150-300 kg. Jej długość waha się w okolicach 2 m. Zanim jednak osiągnie tak słuszne rozmiary, młody niedźwiadek zaraz po urodzeniu waży jedyne 600-700 g. Niedźwiedź polarny żyje około 30 lat.

Niedźwiedź polarny wyróżnia się białym lub kremowym futrem, które z wiekiem przybiera żółtą barwę. Futro działa jak miniaturowa szklarnia, zamieniając światło słoneczne na ciepło potrzebne do ogrzania sporego ciała. Kolor ten służy również jako kamuflaż, gdyż przez większość roku tereny, na których żyje niedźwiedź pokryte są grubą warstwą śniegu.

 

Nieprzemakalna, gruba, gęsta sierść i potężna warstwa podskórnego tłuszczu chronią niedźwiedzia przed wychłodzeniem. Te atrybuty mają również kolosalne znaczenie dla jego podstawowej aktywności - polowań w lodowatej wodzie. Dodatkowo krótki ogon oraz niewielkie uszy minimalizują utratę ciepła. Opływowy kształt ciała oraz połączone częściową błoną pławną palce pełnią rolą płetw, czyniąc z niego doskonałego pływaka. Nurkuje z otwartymi oczami i zamkniętymi nozdrzami. Potrafi wytrzymać pod powierzchnią wody do 2 min. Jego węch jest ponad sto razy lepszy, niż ludzki. Równie dobry ma słuch, a najsłabszy wzrok. W czasie migracji niedźwiedź polarny pokonuje ok. 50 - 80 km na dobę, a jego roczna trasa to ok. 1000 km. Bywa bardzo ciekawski. Zaintrygowany potrafi podążać wiele kilometrów za nieznanymi śladami nart, skutera itp.

Pomiędzy aktywnością lądową, a polowaniem w morzu niedźwiedź spędza również dużo czasu nieśpiesznie dryfując na krach. Jest to jego sposób na przemieszczanie się po bezkresach Arktyki, bardzo przydatny, jeśli chodzi o zdobywanie pokarmu. Wiedzie samotniczy tryb życia. Z innymi przedstawicielami swojego gatunku spotyka się tylko przy padlinie oraz na czas rozmnażania. W przeciwieństwie do swoich kuzynów zamieszkujących inne, bogatsze we florę kontynenty, niedźwiedź polarny żywi się prawie wyłącznie mięsem. 90% jego diety stanowi mięso fok, ale zjada również ptaki i ptasie jaja czy morskie skorupiaki. Gdy jest skrajnie nie gardzi nawet trawą. Jak inne niedźwiedzie zapada w sen zimowy w gawrze, którą wykopuje w śniegu.

Niedźwiedź polarny zamieszkuje wyłącznie Arktykę, a jego egzystencja zależy całkowicie od zamarzniętego Oceanu Arktycznego. Niestety coraz więcej dowodów wskazuje na to, że pokrywa lodowa Arktyki znika w znacznie dynamiczniejszym tempie, niż dotychczas przypuszczano. Gruba, wielowiekowa warstwa lodu kurczy się o 8-10% w ciągu każdej dekady, a niektóre prognozy przewidują, że już w 2040 roku nie będzie jej wcale! W niektórych rejonach okres zimowego zamarzania wód skrócił się o pełne 3 tygodnie. W maju 2008 roku Stany Zjednoczone umieściły niedźwiedzia polarnego na liście gatunków zagrożonych, a niespełna 10 miesięcy później podczas szczytu pięciu krajów arktycznych w Tromso w Norwegii ustalono, że zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na populację niedźwiedzi polarnych i ich siedlisk.

Według najnowszych badań populacja niedźwiedzia polarnego szacowana jest na 20 - 25 tyś. osobników. Zdecydowana większość, czyli ok. 60 % zamieszkuje Kanadę. Pozostałe tereny, na których można spotkać osobniki tego gatunku to Wyspa Wrangla, północna i zachodnia Alaska, Grenlandia, Svalbard i Ziemia Franciszka Józefa oraz północno-centralna Syberia. Rejon Spitsbergenu zamieszkuje ok. 5 tyś szt. Głównie we wschodnich i północnych rejonach archipelagu. Zimą niedźwiedź polarny populacji spitsbergeńskiej dryfuje wzdłuż brzegów wysp Hopen, Edgeoya. W okolicach Polskiej Stacji Hornsund na Spitsbergenie rokrocznie regularnie pojawia się ok. 200 osobników.

 

Niebawem spróbujemy odwiedzić niedźwiedzia polarnego w jego naturalnym środowisku. Jeśli macie ochotę przyłączyć się do naszej wyprawy - zapraszamy już wiosną 2014 r. na jeden z odcinków wyprawy ARCTIC GATE ku świetlistej Arktyce i legendarnemu Northwest Passage.

 

{gallery}mis{/gallery}

 
means
means
means
means